Cofnij

Bułeczki nadziewane pieczarkami i kozim serem

Składniki
  

Na nadzienie

  • 500 g pieczarek pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 roladka koziego sera pokrojona w plasterki

Na bułeczki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Instrukcje
 

Na nadzienie

  • Cebulę zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, wystudzić.

Na bułeczki

  • Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (
  • Po tym czasie ciasto podzielić na równe części. Każdą część lekko rozwałkować. W srodek włozyc nadzienie pieczarkowe i plasterek koziego sera. Zlepić razem, uformowac bułeczki, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć, pozostawić na 30, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić i postępować według powyższego przepisu.