Cofnij

Cytrynowy makaron z przegrzebkami

Składniki
  

Na sos z makaronem

  • 2 żółtka
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • garść startego sera pecorino
  • po łyżeczce soku i startej skórki cytryny
  • garść świeżej pietruszki drono poisiekanej
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 100 g makaronu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Instrukcje
 

Na sos z makaronem

  • W misce umieścic wszystkie składniki na sos cytrynowy. Ugotowany makaron prosto z wody przenie,ści do miski i energicznie razem wymieszac. Natychmiast podawać . Przed podaniem dodakowo posypać parmezanem

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z makaronem cytrynowym