Cofnij

Pulpeciki po koreańsku

Składniki
  

Na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 małe jajko
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego czosnku oraz sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej mąka pszenna
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • dodatkowo
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski

Na sos

  • 5 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Instrukcje
 

Na pulpety

  • Bułkę kajzerkę namoczyć (ok. pół godziny lub dłużej jeśli bardzo twarda). Następnie odcisnąć z wody, rozdrobnić i dorzucić do mięsa.
  • Do mięsa dodać również jajko,przyprawy,olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Uformować nieduże pulpety. Obtoczyć je w mące pszennej i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć paprykę.
  • W osobnym garnku zagotować bulion. Do gotującego się bulionu wrzucić obsmażone pulpeciki i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 , co jakiś czas potrząsając zamkniętym garnkiem i mieszając pulpety. Na koniec dodać do pulpetów sos i paprykę, wymieszać, żeby pulpety oblepiły się w sosie

Na sos

  • Składniki sosu dobrze wymieszać, dodac do grank w którym gotowalismy pulpety. Po zagotowaniu gotować przez ok. 2 - 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.