Cofnij

Deserki jabłuszka

Składniki
  

Na prażone jabłka

  • 1,5 kg jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru lub więcej, w zależności od odmiany jabłek
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Na jabłkowy mus

  • 800 ml prazonych jabłek zmiksowanych na puree
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 13 listków żelatyny
  • cukier do smaku opcjonalnie

Na lustrzaną polewę

  • 350 g czekolady białej posiekanej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
  • barwnik spożywczy w żelu

Dodatkowo

  • czekoladowe patyczki które maja imitowac szypułke od jabłka
  • masa cukrowa zeilona na listki
  • Wafle karmelowe które będą służyć jako podstawka do deseru

Instrukcje
 

Na prażone jabłka

  • Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

Na jabłkowy mus

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodac do letniego puree z jabłek. Wymieszać. W misie miksera ubić kremówkę na sztywną masę i połączyć z jabłkowym puree wymieszanym z żelatyną.

Na lustrzaną polewę

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Jeśli używacie żelatyny w listkach
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowane deserki

Składanie deseru

  • Foremki do połowy wypełnic jabłkym musem, następnie umieścic łyżeczkę prażonych jabłek. Dopełnic musem jabłkowym po brzegi. Desery wsatwic na całą noc do zamrażarki. Muszą być zmrożone przed polaniem polewą.
  • Na drugi dzień zrobić polewę i nia polac nasze desery. Uważac przy przenoszeniu na podstawę z wafelka, bo łatwo jest zniszczyc polewę na deserze. Na końcu dodać ogonek z czekolady i listek z masy cukrowej.