Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pierogi z płynnym żółtkiem
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania
45
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
2
godziny
godzin
Rodzaj
Main Course
Kuchnia
international
Porcje
12
Składniki
Na ciasto pierogowe
300
g
mąki pszennej typ 500
200
g
mąki krupczatki
1
szkl wrzącej wody
1
łyżeczka soli
2
łyżki masła
dodatkowo
serek kremowy ziołowy
12
żółtek
3
łyżki masła roztopione
tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka.
Na krążkach układać porcję sera i delikatnie na serze umieścić żółtko. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
Podawać z roztopionym masłem i posypane parmezanem
Słowo kluczowe
dania wegetariańskie, danie obiadowe, pierogi