125mlmlekaja użyłam owsianego, ale każde inne będzie też dobre
1łyżka ziół prowansalskich
dodatkowo
pomidorki koktajlowe
1łyżka oleju rzepakowego
1pęczek szparagów
sól
szczypta ziół prowansalskich
3rzodkiewki
kawałek pokruszonego sera feta
Instrukcje
Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta ułożyć garść pomidorków koktajlowych. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
W czasie kiedy piecze się naleśnik, przygotować szparagi. Na patelni umieścić łyżke oleju. Na rogrzany tłuszcz wrzucić pęczek cienkich szparagów. Dodać dwie szczypty ziół prowansalskich i doprawić solą. Smażyc około 5 minut.
Po upieczeniu naleśnika, na wierzchu ułożyć szparagi, plasterki rzodkiewki i ser feta
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, naleśniki, obiady, szparagi