Cofnij

Dutch baby ze szparagami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 1

Składniki
  

Na naleśnik

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 125 ml mleka ja użyłam owsianego, ale każde inne będzie też dobre
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pęczek szparagów
  • sól
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 rzodkiewki
  • kawałek pokruszonego sera feta

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta ułożyć garść pomidorków koktajlowych. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
  • W czasie kiedy piecze się naleśnik, przygotować szparagi. Na patelni umieścić łyżke oleju. Na rogrzany tłuszcz wrzucić pęczek cienkich szparagów. Dodać dwie szczypty ziół prowansalskich i doprawić solą. Smażyc około 5 minut.
  • Po upieczeniu naleśnika, na wierzchu ułożyć szparagi, plasterki rzodkiewki i ser feta
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, naleśniki, obiady, szparagi