Cofnij

Zupa szparagowa z białą fasolą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Zupa szparagowa

  • 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w półksiężyce
  • 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce
  • 1 średni por pokrojony w plasterki
  • 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół majeranek, tymianek, oregano, bazylia
  • 1500 ml bulionu warzywnego

Zasmażka

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Instrukcje
 

Zupa szparagowa

  • W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki i smażyć razem kolejne 3 minuty. Przesmażone warzywa zalać bulionem i gotować ok 10 min. Po tym czasie dodac szparagi i gotować kolejne 5 minut. Pod koniec dodać fasolę odsączoną z wody i gotować do 10 min. Po tym czasie zrobić zasmażkę.

Zasmażka

  • Na patelni umieścić masło i je roztopić. Dodać mąkę i smażyć do zrumienienia, cały czas mieszając, żeby nie przypalić. Na koniec do zupy dodać zasmażkę
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, fasola, pieczarki, szparagi, wegetariańskie, zupy