1łyżka oleju potrzebna do gotowaniazeby kluski się ze sobą nie sklejały
Dodatkowo
płatki parmezanu opcjonalnie
Instrukcje
Na zupę
W szerokim większym garnku na maśle i oliwie zeszklić pora. Dodać marchewkę oraz pietruszkę i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać pieczarki i przesmażyć z pozostałymi warzywami
Dodać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Dodać przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek
Zupę odstawić z ognia i zaprawić śmietaną (najpierw wymieszać ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelać do garnka z zupą i wymieszać). Podawać z marchewkowymi kluskami i płatkami parmezanu
Na marchewkowe kluski
Marchew umiescić w blenderze i zmiksować na puree. W trakcie miksowania dodać jedno jajko i jeszcze chwilę blendować. Przełożyć do większego pojemnika, dodać czosnek i przyprawy oraz szczyptę soli. Wsypać makę i dobrze wyrobić. Kluski gotować wrzucając na wrzątek z olejem. Kluski gotowac tak jak te łyżka kladzione. Gotowac ze 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyzką cedzakową i odkładać na talerz