Cofnij

Zupa jarzynowa z marchewkowymi kluskami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na zupę

  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • 1/2 pora pokrojona w talarki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 250 g kalafiora
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • koperek lub natka pietruszki

Na marchewkowe kluski

  • 500 gramów ugotowanej marchwii
  • 1 jajko
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 1 /2 łyżeczki mixu słodka papryka gałka muszkatołowa, kmin rzymski
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżka oleju potrzebna do gotowania zeby kluski się ze sobą nie sklejały

Dodatkowo

  • płatki parmezanu opcjonalnie

Instrukcje
 

Na zupę

  • W szerokim większym garnku na maśle i oliwie zeszklić pora. Dodać marchewkę oraz pietruszkę i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać pieczarki i przesmażyć z pozostałymi warzywami
  • Dodać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  • Dodać przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek
  • Zupę odstawić z ognia i zaprawić śmietaną (najpierw wymieszać ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelać do garnka z zupą i wymieszać). Podawać z marchewkowymi kluskami i płatkami parmezanu

Na marchewkowe kluski

  • Marchew umiescić w blenderze i zmiksować na puree. W trakcie miksowania dodać jedno jajko i jeszcze chwilę blendować. Przełożyć do większego pojemnika, dodać czosnek i przyprawy oraz szczyptę soli. Wsypać makę i dobrze wyrobić. Kluski gotować wrzucając na wrzątek z olejem. Kluski gotowac tak jak te łyżka kladzione. Gotowac ze 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyzką cedzakową i odkładać na talerz
Słowo kluczowe fasola szparagowa, kalafior, marchew, pieczarki, szybki obiad, wegetariańskie, zupa, zupy