Cofnij

Polędwiczki w sosie czosnkowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 por biała część
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki

Instrukcje
 

  • Polędwicę pokroić na plasterki. Posypac solą, pieprzem, ziołami prowanslaskimi i natrzeć 3 ząbkami czosnku i odstawić na godzinę do zamarynowania.W czasie jak marynuje się polędwica, przygotować pora. Białą część pora pokroic na talarki. Na patelni roztopić połowę masła. Na gorące masło wrzucić pokrojonego pora i chwię smażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i chwilę razem dusić. Na osobnej patelni umieścić poztsałe masło i na roztopionym obsmażyć polędwiczki o obu stron na złoty kolor. Podsmażone poledwiczki dodać do pora z czosnkiem. Całość zalać bulionem i gotowac kilka minut. Następnie wlać śmietanke i doprawić pieprzem. Gotować aż płyn odparuje i utworzy się sos
Słowo kluczowe danie mięsne, danie obiadowe, polędwiczki wieprzowe, wieprzowina